US DOJ Na 7,2 miljoen dollar Crypto Ponzi Banana Fund

4. August 2020

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) heeft een klacht ingediend tegen een vermeend cryptocurrency Ponzi-schema om meer dan 7 miljoen dollar aan Bitcoin en Tether te verbeuren.

De beheerder van de zwendel genaamd „Bananenfonds“ heeft een deel van de ingezamelde fondsen gebruikt voor persoonlijke voordelen, waaronder de aankoop van een huis.

DOJ Tegen Bananenfonds Ponzi-regeling

Volgens de officiële klacht bracht de beheerder van de vermeende zwendel het bedrijf op de markt voor potentiële investeerders als een platform voor starters om bedrijfsvoorstellen te plaatsen en crowdfunding te ontvangen in meerdere cryptocentrales. De investeerders stuurden verschillende hoeveelheden digitale activa op en ontvingen naar verluidt dienovereenkomstig aandelen. Het Bananenfonds is echter nooit operationeel geworden.

Het naamloze brein van het project kondigde publiekelijk aan dat het totale opgehaalde bedrag 557 bitcoins en 1,73 miljoen Tether (USDT) had bereikt. In januari 2018 informeerde hij echter alle investeerders dat het fonds had gefaald. Hij beloofde alle bijdragen terug te betalen en beweerde dat hij bezig was alle Bitcoin Evolution over te dragen aan stablecoins (zoals Tether) om de terugbetaling te vergemakkelijken.

Toch beweert de klacht dat de beheerder ongeveer 100 bitcoins uit de beleggingen van de slachtoffers heeft teruggetrokken en de fondsen heeft gebruikt om een huis voor persoonlijk gebruik te kopen. Uiteindelijk is hij nooit daadwerkelijk overgegaan tot terugbetaling van de investeerders. Nadat de verdenkingen verder waren gegroeid, werd de Amerikaanse geheime dienst (USSS) benaderd om een onderzoek in te stellen.

USSS neemt 482 BTC en 1,7M USDT in beslag.

In de klacht wordt ook opgemerkt dat de Ponzi-regeling van het bananenfonds actief was van december 2016 tot maart 2018. Toen de USSS talrijke signalen ontving dat de beheerder van het frauduleuze project inderdaad beleggers zou kunnen misleiden, is hij begonnen met het opsporen van zijn vermeende activiteiten en fondsuitkeringen.

Het agentschap slaagde erin een bepaalde cryptokredietrekening met 482 bitcoins en 1.721.868 USDT (Tether) te lokaliseren. De bitcoins zijn bijna 5,5 miljoen waard, en aangezien één USDT gelijk is aan één USDT, is het totale bedrag ongeveer 7,2 miljoen dollar tegen de prijzen van vandaag.

Bij het lokaliseren van de digitale activa, voerde de USSS „een beslagleggingsbevel uit op die fondsen en begon deze actie [de klacht] om te beginnen met het teruggeven van deze fondsen aan de slachtoffers van de beheerder“.

Hoewel het onbekend is hoe lang het onderzoek aan de gang was, zei de Speciale Agent ten laste van de USSS San Francisco Field Office Thomas Edwards dat de ,,snelle acties“ die door zijn agentschap worden gevoerd ,,het onderwerp hebben verhinderd de resterende onwettig verkregen fondsen voor persoonlijke aanwinsten te liquideren.“

Hij voegde eraan toe dat cybercriminelen weliswaar vertrouwen op geavanceerde technieken om slachtoffers te ontduiken om te investeren in verdachte operaties, maar dat dit specifieke geval een geldig voorbeeld is van de kracht van de Amerikaanse wetshandhavingsinstanties, het Amerikaanse Ministerie van Justitie en de afdeling Computercriminaliteit en Intellectuele Eigendom van het Ministerie van Justitie.